Wat is een XML Sitemap

Een sitemap is vergelijkbaar met een inhoudsopgave in een boek. Het is een logische en systematische ordening van de pagina's van een website. Er bestaan 2 soorten sitemaps.

Een XML sitemap (vaak heet deze sitemap.xml) is bij zoekmachine optimalisatie een belangrijk hulpmiddel. Een xml-sitemap is een XML bestand dat speciaal gemaakt is voor de zoekmachines en ook alleen gebruikt wordt door de zoekmachines. Een sitemap is vergelijkbaar met een een inhoudsopgave in een boek. Niet iedere website heeft een sitemap, maar voor alle grote zoekmachines is een sitemap zeker aan te raden! Met behulp van een XML sitemap kan een zoekmachine zoals Google, Yahoo en Bing de inhoud van een site sneller indexeren.

Met sitemaps kunnen webmasters er voor zorgen dat zoekmachines weten welke pagina's op hun sites kunnen worden doorzocht. De eenvoudigste vorm van een sitemap is een speciaal XML-bestand met een lijst van URL's voor een site, samen met metagegevens voor elke URL (wanneer de URL het voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak de URL normaal wordt gewijzigd, hoe belangrijk de URL is in vergelijking met andere URL's op de site), zodat de site effectiever door zoekmachines kan worden doorzocht.


Onderdeel van Famdirksen.nl - © 2021